O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
niedziela, 19 grudnia 2010
Ogórki z musztardą

  • 2kg ogórków gruntowych (lekko przerośniętych)
  • 10 dużych ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • koper suszony
  • gorczyca

 

Zalewa:

4 szklanki wody,
1 szklanka octu
3 duże płaskie łyżki soli
1,5 szklanki cukru
Zagotować i wystudzić.
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 duże płaskie łyżki soli
  • 1,5 szklanki cukru

Wymieszać, zagotować i wystudzić. Dodać słoik musztardy sarepskiej. Lekko zmiksować blenderem. Do całkowitego rozpuszczenia się musztardy. 

Ogórki wymyć, obrać ze skóry pokroić wzdłuż na 4 lub 6 części i ułożyć w słoikach podobnie jak do kiszenia. Do każdego słoika włożyć: gałązkę kopru z nasionami ząbek czosnku pokrojony w słupki, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki gorczycy.

Ogórki zalać zalewą. Słoiki gotować 5-10 min. Lub w piekarniku (150C termoobieg, przez 20min). Pozostawić w piekarniku do wystudzenia. Najlepiej do następnego dnia. Z przepisu wychodzi 10 słoików (dżemówek).

IMG_0876

 

16:02, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
1 ... 6 , 7 , 8