O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
niedziela, 31 lipca 2011
Pomidory koktajlowe w zalewie

Pomidory w zalewie

  • 1kg pomidorów koktajlowych
  • 2 cebule
  • pieprz czarny mielony 
  • gorczyca
  • liście laurowe

ZALEWA:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli

Wszystkie składniki zalewy zagotować, przestudzić.

Pomidory umyć, pozostawić w skórkach. Na dno każdego słoika włożyć plasterek cebuli, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół liścia laurowego. Wkładamy pomidory do słoików, zalewamy przestudzoną zalewą. Pasteryzujemy najwygodniej w piekarniku elektrycznym 150C (termoobieg) na 20 min. Słoiki wyciągamy po całkowitym wystygnięciu. Najlepiej na drugi dzień.

Pomidorki są pycha, można podawać gościom w salaterkach razem z zalewą, którą można pić. Jest bardzo smaczna. Polecam. 

Pomidory koktajlowe

17:29, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z ogórków - PYCHA

  • 4kg ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. cukru (drobnego)
  • 4 łyzki soli (płaskie)

Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać pozostałe składniki (olej, ocet, sól, cukier biały- drobny łatwiej się rozpuszcza). Połączyć z ogórkami i czosnkiem. Wymieszać. Odstawić na 1-2 godz. Wkładać do słoików. Pasteryzować. Najlepiej w piekarniku elektrycznym 150C (termoobieg) na 20min. Słoiki pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Do drugiego dnia. Z tej ilości wychodzi 8 słoików po 0,5 l.

Ogórki w zalewie - PYCHA

17:04, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Papryka z miodem

Papryka z miodem

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 2 gałki czosnku (12 ząbków)

ZALEWA:

  • 2 l wody
  • 1/2 l octu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 6 płaskich łyżek soli
  • 2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. miodu (naturalny)

Wszystkie składniki zalewy gotować 5 min. Surową, pokrojoną paprykę wkładać do słoików i zalać nieco przestudzoną zalewą. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku (opcjonalnie) i 1 łyżkę oleju. Pasteryzować 20 min. Propozycja pasteryzacji w piekarniku elektrycznym: 150C (termoobieg) na 20 min. Słoiki pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Najlepiej do drugiego dnia. Z powyższych proporcji wychodzi 12 słoików po 0,5l. 

16:51, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lipca 2011
Pomidory z bazylią i czosnkiem


pomidory LIMA

  • 1kg pomidorów (mogą być: LIMA - podłużne, zwykłe lub koktajlowe)
  • 2 cebule 
  • czosnek
  • pieprz czarny ziarnisty
  • pieprz czarny mielony
  • gorczyca
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • Przyprawa KAMIS w słoiku - pomidory suszone za bazylią i czosnkiem (bez soli!)
  • Przyprawa "Pomidory w proszku" - (bez soli!) - opcjonalnie

ZALEWA:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka cukru (białego, drobnego)
  • 1 łyżka (nabrana-ani czubata, ani płaska) soli

Pomidory umyć. Pozostawić w całości i w skórkach. Cebulę pokroić w okrągłe plastry. Czosnek w cząstki. Do słoika (dżemówki) włożyć plaster cebuli, pół ząbka czosnku, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela ang., pół liścia laurowego, pół łyżeczki gorczycy, płaska łyżeczka przyprawy KAMIS, pół łyżeczki przyprawy "pomidory w proszku", 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego. Pomidory włożyć do słoików. Zalewę zagotować i zalać pomidory. Słoiki mocno zakręcić. Wstawić do piekarnika na 15 min, 115C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Zarówno pomidory jak i zalewa nadaje się do picia. Świetnie gasi pragnienie i podobno łagodzi dolegliwości "dnia drugiego" 

22:08, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 22 grudnia 2010
Czy wiecie, że...

Największą na świecie cebulę, ważącą 5,55 kg wyhodował Mel Ednie w Wielkiej Brytanii w 1994r.? Największego ogórka wyhodowano też w Wlk. Brytanii w 1991r. - ważył ponad 9kg, zaś najdłuższego - 1,83 m wyhodowano w 1976r. na Węgrzech. Najcięższy pomidor to pochodzący z USA (1986r.) okaz o wadze 3,5 kg.

14:16, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 grudnia 2010
Galaretka z porzeczki

  • 1 kg porzeczek
  • 1 kg cukru
Porzeczki umyć, bez wody zaparzyć, ostudzić i przecisnąć przez szmatkę (pończochę). Wymieszać z cukrem. Włożyć do słoików i zawekować, jak kompot. Czyli na 10 min zagotować lub włożyć na 8 min (150C) do piekarnika. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

11:40, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Dżem z cytrusów

  • 1 kg pomarańczy lub mandarynek
  • 1-2 szt. cytryna
  • 1 kg cukru

Owoce umyć, sparzyć, pokroić na połówki. Z cytryn i połowy pomarańczy (mandarynek) wycisnąć sok, resztę pomarańczy (mandarynek) obrać, oddzielić białe błonki, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i cukrem. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, w połowie gotowania dodać pokrojoną skórkę z połowy pomarańczy. Dżem przełożyć do słoików, zamknąć.



11:36, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Sałatka kiszona - wielowarzywna

  • 5 kg kapusty białej
  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 1 kg marchewki
  • 1/2 kg pietruszki (korzeń)
  • 1 duży seler (korzeń)
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 7-8 dkg soli
Wszystko drobno poszatkować i wymieszać, dodać sól i przyprawy. Około 10 dni trzymać w ciepłym pomieszczeniu, potem przełożyć do zimnego.

11:29, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Podgrzybki marynowane. Przepis Mamy :)

  • grzyby (podgrzybki)

Zalewa:

  • ocet i woda w proporcji 1:5, tzn. np.: 1 szklanka octu, to 5 pięć szklanek wody
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • liście bobkowe
  • cebula
  • marchew
  • sól i cukier w proporcji 1:2, tzn. np.: 1 łyżka soli, to 2 łyżki cukru

Wymieszać, zagotować. Cebulę i marchew pokroić w kółka.

Grzyby oczyścić, wymyć, pokroić, zalać gorącą zalewą i gotować 30 min. Nakładać do słoików. Pasteryzować 15 min. lub w piekarniku 15 min. (150C). Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

11:26, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Kapusta czerwona, kwaszona z jabłkami

  • 5 kg kapusty czerwonej
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki nasion kminku lub kopru
  • 7-8 dkg soli
  • kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
Przygotować umyty i wyparzony garnek kamienny lub słój o pojemności około 6 litrów. Kapustę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści, umyć, osuszyć, poszatkować. Jabłka umyć, pokroić na połówki usuwając gniazda nasienne i ewentualnie plamy czy uszkodzenia. Przygotowane jabłka pokroić w plasterki lub słupki, wymieszać z poszatkowana kapustą, solą, umytymi nasionami kopru lub kminku. Dodać pieprz. Układać kolejno warstwy kapusty w przygotowanym naczyniu i ubijać dokładnie wyparzonym tłuczkiem. Wytwarzający się podczas ubijania sok powinien przykryć powierzchnię kapusty warstwą nie cieńszą niż 5 cm. Powierzchnie kapusty przykryć talerzykiem i obciążyć. Przykryć gazą lub czystym płótnem i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach, gdy kapusta zacznie fermentować należy przekłuć w kilku miejscach do dna naczynia. Po okresie tzw. "burzliwej fermentacji" najlepiej przenieść naczynie z kapustą do zimnej piwnicy. Po 10-15 dniach kapusta nadaje się do konsumpcji. Najlepiej wówczas przełożyć ją do słoików, zakręcić i pasteryzować (15-20min) lub włożyć do piekarnika na 10 min (150C). Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.

11:19, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »