O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
sobota, 03 września 2011
Ogórki po kartusku

  • 4kg ogórków gruntowych
  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 2 szt. cebuli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka suszona w płatkach - BEZ SOLI! (opcjonalnie)
  • koper (najlepiej suszony)

ZALEWA:

  • 3,5l wody
  • 0,8l octu (10%)
  • 600 g cukru białego
  • 110 g soli

Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Ogórki zalewamy zimną zalewą. Ogórki umyć, pozostawić w skórach. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Cebulę w krążki. Dałam po jednym do słoika. Do słoika wkładać ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę suszonych płatków papryki czerwonej. Zalać zimną zalewą. Pasteryzować krótko! Tradycyjnie gotując przez 5min (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjąć z garnka. Lub w piekarniku 150C 25min. pozostawić do wystygnięcia. Z podanej proporcji wyszło 14 słoików.

23:03, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Sok z malin

  • 1,5 kg malin
  • 10 łyżek cukru (biały, drobny, do wypieków)
  • woda

Maliny wypłukać. Zagotować z minimalną ilością wody. Nalać wody tylko tyle, żeby przykryć owoce w garnku. Gotować na malutkim ogniu około 40min. Przecedzić przez drobne sitko tak, żeby drobne pestki pozostały na sitku. Ponownie zagotować sok dodając cukier. Gorący sok nalewać do butelek/słoików. Natychmiast zakręcić. Pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Nie zagotowywać. Nie pasteryzować. Z podanej ilości wyszło około 2l soku.

22:29, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 sierpnia 2011
Dżem mirabelkowy z rumem

 

  • 1 kg mirabelek (żółte)
  • 500g cukru
  • 100ml rumu
  • sok z 1/2 cytryny
  • żelfix Dr Oetker

Mirabelki (zerwane z drzewa) wymyć, pozostawić w całości. Do garnka na dno nalać trochę wody, wsypać mirabelki. Trzymać na ogniu do czasu, aż pestki odejdą od miąższu. Następnie przecedzić przez durszlak. Pestki i skóry pozostaną na sitku. Miąższ dosłodzić wg smaku. Zagotować. Dodać rum i sok z cytryny. Dodałam również Żelfix, aby zagęścić dżem. Ponownie zagotować. Nakładać do słoików gorący dżem, natychmiast zakręcić i obrócić do góry dnem na 5 min. Pasteryzować w piekarniku 150C przez 15min. Pozostawić do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło 2,5 słoika "dżemówki"

Polecam do:

  • herbaty
  • pieczywa
  • ciast i tortów
19:28, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Kompot z mirabelek

  • śliwki mirabelki (żółte)
  • 1,5 litra przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru

Owoce umyć. Pozostawić w całości. Nakładać do słoików do 3/4 wysokości. Zalać przegotowaną wodą z cukrem. Pasteryzować najlepiej w piekarniku 150C przez 20 min. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

19:21, mojaspizarnia
Link Komentarze (1) »
Dżem mirabelkowy z amaretto

  • 1kg mirabelek (żółte) 
  • 500g cukru
  • 100ml amaretto
  • sok z 1/2 cytryny
  • żelfix Dr Oetker

 

Mirabelki (zerwane z drzewa) wymyć, pozostawić w całości. Do garnka na dno nalać trochę wody, wsypać mirabelki. Trzymać na ogniu do czasu, aż pestki odejdą od miąższu. Następnie przecedzić przez durszlak. Pestki i skóry pozostaną na sitku. Miąższ dosłodzić wg smaku. Zagotować. Dodać amaretto i sok z cytryny. Dodałam również Żelfix, aby zagęścić dżem. Ponownie zagotować. Nakładać do słoików gorący dżem, natychmiast zakręcić i obrócić do góry dnem na 5 min. Pasteryzować w piekarniku 150C przez 15min. Pozostawić do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło 2,5 słoika "dżemówki"

 

19:18, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 sierpnia 2011
Buraki tarte z papryką

 

  • 8 dużych buraków
  • 2 czerwone, duże papryki (ok. 1/2 kg)
  • 8 średnich marchewek
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • sól morska 
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Buraki umyć, ugotować w skórkach. Obrać ze skór, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchew umyć, obrać, ugotować - najlepiej na parze. zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w półtalarki i razem dusić do miękkości na oliwie z oliwek. Połączyć buraczki, marchew z uduszoną papryką i cebulą. Dodać olej, ocet i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasteryzować w piekarniku 150C (termoobieg) przez 20min. pozostawić do wystygnięcia. Z podanej proporcji wychodzi: 6 słoików 0,6l

 

13:42, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Przecier paprykowy

  • 2kg czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona. Pokroić w cząstki. Dusić na oliwie około 30min - do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmiksować. Nakładać do słoików. Pasteryzować w piekarniku 150C (termoobieg) przez 20min. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Z podanej ilości wyszło mi 6 słoików (dżemówek). Polecam do zupy-krem paprykowy. 

09:19, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Buraki tarte

  • buraki czerwone
  • sól
  • cukier (biały, drobny)
  • pieprz czarny mielony
  • ocet

Buraki umyć, nie obierać. Ugotować (ok. 40min.) w zależności od wielkości buraków. Większe dłużej należy gotować. Następnie obrać ze skórki. Koniecznie w rękawiczkach. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Lekko skropić octem. Nakładać do słoików. Pasteryzować w piekarniku elektrycznym 150C (termoobieg) przez 20min. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

08:58, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Sos pomidorowy na zimę

 

  • 1 kg pomidorów (dojrzałych)
  • 0,5 kg cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 szkl. oliwy z oliwek

PRZYPRAWY:

  • bazylia
  • cząber
  • pieprz czarny (mielony)
  • sól

Cebulę pokroić w piórka przeszklić na oliwie. Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, dodać do cebuli. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy. Dusić na małym ogniu po przykryciem ok. 15-20 min. Zmiksować. Nakładać do słoików. pasteryzować najlepiej w piekarniku 150C (termoobieg) 20min. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Sos polecam do:

  • zupy pomidorowej (zdrowa alternatywa koncentratu pomidorowego)
  • do gołąbków
  • do spaghetti
16:47, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 lipca 2011
Sałatka z ogórków i papryki

 Sałatka z ogórków i papryki

  • 4 kg ogórków (gruntowych)
  • 1/2 kg czerwonej papryki 
  • 1 szt. papryka żółta
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 małe główki czosnku

ZALEWA:

  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. cukru (drobny, lepiej się rozpuszcza)
  • 1 szkl. oleju
  • 3 płaski łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego

Ogórki obrać, poszatkować w plastry (cienkie). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, do rozpuszczenia cukru. (Nie gotować!). Zalać w misce warzywa. Wymieszać. Pozostawić na 2 godz. Następnie wkładać sałatkę do słoików. Pasteryzować 20 min, najwygodniej w piekarniku elektrycznym (150C, termoobieg). Pozostawić słoiki w piekarniku do wystygnięcia. Najlepiej do następnego dnia. Z powyższych proporcji wychodzi ok. 12 słoików po 0,5l.  

Słatkę można jeść od razu. Polecam do obiadu.

21:00, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8