O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
poniedziałek, 21 października 2013
Prażone pestki z dyni i słonecznika w miodzie

Pestki uprażyć na patelni, bez dodatku tłuszczu. Pestki posiadają w sobie swój olej. Wystudzić. Dodać ulubiony miód, najlepiej płynny. Wymieszać. Delektować się smakiem i chrupiącymi pestkami. Świetna przekąska na zimowe wieczory zamiast czekoladowych łakoci. Mi bardzo smakują takie pestki popijane zieloną herbatą. 

UPRAŻONE:

WYBÓR ULUBIONEGO MIODU:

ZALANE MIODEM:

WYMIESZANE:

PRZEKĄSKA PODANA Z ZIELONĄ HERBATĄ:

17:06, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 października 2013
Dynia marynowana

Ponad 100-letni przepis Pani Ali:

ciąg dalszy nastąpi... 
póki co, walczę z dynią na noże :) 

 

12:55, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Smalec z czosnkiem, jabłkiem i cebulką

 

  • 2kg mielonej słoniny
  • 30 dag wędzonego boczku lub wędzonki
  • 2 jabłka (np. antonówka)
  • 4 średnie cebule
  • 1 gałka czosnku (duża) 

Przyprawy:

  • 200g cebulki prażonej
  • płatki suszonego czosnku w młynku

Do garnka najlepiej z teflonowym (nieprzywierającym dnem) włożyć słoninę. Podgrzewać na malusieńkim ogniu. Im słonina wolniej się topi tym lepiej. Boczek kroimy w plastry. Jabłka myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w półksiężyce. Dodajemy na wierzch od razu do "zimnej" słoniny. Cebulę kroimy w cząstki. Czosnek w słupki. Gdy słonina zacznie się topić, delikatnie zaczynamy mieszać składniki. Do całkowitego przemieszania w garnku. Po około 30 min. dodajemy prażoną cebulę oraz mielony czosnek. Mieszamy cięgle trzymając na malutki ogniu. Gotowy smalec zlewamy przez sitko do słoików. Oddzielając czysty smalec od jabłka, cebuli, czosnku, spyrek. Po wystygnięciu przechowujemy w lodówce.

Polecam ze świeżą kromką domowego chleba. Zagryzając boczkiem wędzonym pozostałym z topienia. W smalcu zapach czosnku cudownie przeplata się z cebulką. Niezastąpiony na zimę. Niezastąpiony również do gotowanej kapusty kiszonej.

 


 

IMG_15451

 

 

 

12:15, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 02 grudnia 2012
Seler pasteryzowany

ZALEWA:

  • 7 szklanek wody
  • 1 szklanka octu (8%)
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 szklanka cukru

w/w składniki zagotować. Do zalewy wrzucić seler (korzeń) stary na grubej tarce.

(1 seler średniej wielkości to ilość na 1 słoik 450 ml).

Seler trochę obgotować w zalewie. Przełożyć do słoików. Pasteryzować 15 min w piekarniku w temperaturze 150 C.

14:19, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
piątek, 17 sierpnia 2012
Konfitura z gruszek i wanilią

  • 1,5 kg dojrzałych gruszek
  • 1/2 laski wanilii
  • 150 g białego (drobnego) cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 30 g masła (President)

Gruszki umyć, obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na cząstki, nie muszą być regularne. Przełożyć do miski. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać dobrze z owocami, odstawić na kilka minut.

Do rondla lub garnka z teflonową powłoką wsypać cukier. Podgrzewać tak długo, aż zrobi się lekki karmel, wtedy dodać masło i przeciętą na połowę (wzdłuż) laskę wanilii. Włożyć gruszki i smażyć na wolnym ogniu. Gdy owoce puszczą cały sok, należy często mieszać, by konfitura się nie przypaliła. Pod koniec smażenia całość lekko zmiksować. Gorąca konfiturę przekładać do słoików. Nie wymaga pasteryzowania. 

 

12:19, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Ogórki małosolne

 

  • 2 kg ogórków (gruntowych)
  • 6 ząbków czosnku
  • koper (dwa kwitostany)

    ZALEWA:
     
  • 2l wody 
  • 2 płaskie łyżki soli 

Ogórki umyć, nie obierać ze skóry, pozostawić w całości. Nakładać do kamionkowego/glinianego naczynia. Ważne, żeby były w ciemnym naczyniu. Dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki, na górę koper. Zalewę zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać ogórki. Odstawić w ciemne miejsce na kilka dni. Gotowe po około tygodniu.

12:11, mojaspizarnia
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 sierpnia 2012
Leczo
IMG_0899
IMG_0900
IMG_0891
IMG_0923
IMG_0951

  • 4 papryki czerwone
  • 4 papryki pomarańczowe
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki igołomskie (stożkowe, blado żółte)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Kostka bulionowa "warzywna" Knorr
  • 2 łyżeczki papryki węgierskiej słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki węgierskiej ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka sosu Worcetershire "LEA & PERRINS" 
  • 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki pomidorów w proszku (bez soli!)   
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 l wody
  • 5 łyżek oleju ryżowego

    Na 12szt. papryk potrzebujemy 4,5 litrowy garnek. Najlepiej taki z grubym dnem. Cebulę kroimy w półksiężyce, szklimy na oleju ryżowym. Papryki kroimy w cząstki.  Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i przyprawy. Zalewamy bulionem Knorr rozmieszany z przecierem pomidorowym. Wszystko razem dusimy około 40min na malutkim ogniu. Mieszając co jakiś czas, żeby leczo nie przywarło do dna. Gorące leczo nakładamy do słoików. Pasteryzujemy. Piekarnik (termoobieg) 160C, czas 20min. Pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.  

    Można wzbogacić przepis dodając: cukinię, pieczarki, kiełbaskę pokrojoną  w plasterki i przypieczoną na patelni. 

 

16:18, mojaspizarnia
Link Komentarze (1) »
niedziela, 04 września 2011
Mus jabłkowy z kokosem



  • 2 kg jabłek
  • 1 cytryna (sok)
  • ok. 1,5 szkl. cukru (w zależności od kwaśności owoców)
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 100 g kokosu
  • 1/2 l wody
  • 5 goździków

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Skropić cytryną. (zapobiega ciemnieniu). Do osobnego garnka wlać wodę + cukier + cukier waniliowy + kokos. Zagotować. Gotujący się syrop przelać do garnka z owocami. Smażyć 30min, aż jabłka częściowo sie rozgotują. Mus jabłkowy nakładać do słoików, które natychmiast zamykać i odwracać do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

Polecam:

  • do szarlotki na zimę
20:19, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 września 2011
Zielona pietruszka na zimę

  • młoda, zielona nać pietruszki

Pietruszkę wymyć, osuszyć z wody. Drobno posiekać. Nakładać do słoików. Przechowywać w zamrażalniku.

23:07, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Koperek na zimę

  • Młody, zielony koperek

Koper wymyć, osuszyć z wody. Drobno posiekać. Nakładać do słoików. Przechowywać w zamrażalniku.

23:06, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8