O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
wtorek, 21 października 2014
Ekstrakt z wanilii - domowy

SKŁADNIKI: 

  • czysta wódka 40%
  • kilka lasek wanilii

WYKONANIE:

Kilka lasek wanilii wkładamy do szklanej butelki z czystą wódką. Zakręcamy i odstawiamy. Ekstrakt jest gotowy, jak zmieni barwę na ciemno czarny. Można go wykorzystywać do domowych ciast, nasączania biszkoptów itp. Po wykorzystaniu, ponownie te same laski wanilii można zalać czystą wódką i powtórzyć cały proces. Im więcej lasek wanilii, tym konsystencja ekstraktu będzie bardziej gęsta, jakby syropu. W czasie można również dokładać nowe laski wanilii. 

15:35, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 20 października 2014
Ocet jabłkowy - domowy

SKŁADNIKI:

  • 5 jabłek (obierki z jabłka)
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu owocowego
  • kilka łyżek wina białego lub czerwonego (opcjonalnie), przyspieszy to proces fermentacji
  • 1 l wody przegotowanej, letniej
  • słój 1 l

Jabłka myjemy, obieramy skórkę. Do słoja wlewamy ocet owocowy, wino, dodajemy cukier. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Wkładamy obierki z jabłka. Można dodać też jedno jabłko pokrojone w cząstki. Zalewamy letnią, przegotowaną wodą. Przez kolejne trzy dni możemy dorzucać obierki z kolejnych jabłek, jeżeli nie mieliśmy od razu z 5 szt. Przez trzy dni słój zakrywamy ręcznikiem papierowym, kuchennym i zabezpieczamy recepturką. Odkładamy w ciepłe miejsce. Codziennie mieszając. Po tym czasie można słoik zakręcić. Odstawić w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu przemieszać. Ocet jest gotowy po około 1 miesiącu. Najlepiej go wtedy przefiltrować, przelewając przez gazę. Rozlać do szklanych butelek lub słoików. Nie zalecam stosowania korków, jako zamknięć. Smacznego!

17:08, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »