O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
niedziela, 04 września 2011
Mus jabłkowy z kokosem



  • 2 kg jabłek
  • 1 cytryna (sok)
  • ok. 1,5 szkl. cukru (w zależności od kwaśności owoców)
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 100 g kokosu
  • 1/2 l wody
  • 5 goździków

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Skropić cytryną. (zapobiega ciemnieniu). Do osobnego garnka wlać wodę + cukier + cukier waniliowy + kokos. Zagotować. Gotujący się syrop przelać do garnka z owocami. Smażyć 30min, aż jabłka częściowo sie rozgotują. Mus jabłkowy nakładać do słoików, które natychmiast zamykać i odwracać do góry dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

Polecam:

  • do szarlotki na zimę
20:19, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 września 2011
Zielona pietruszka na zimę

  • młoda, zielona nać pietruszki

Pietruszkę wymyć, osuszyć z wody. Drobno posiekać. Nakładać do słoików. Przechowywać w zamrażalniku.

23:07, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Koperek na zimę

  • Młody, zielony koperek

Koper wymyć, osuszyć z wody. Drobno posiekać. Nakładać do słoików. Przechowywać w zamrażalniku.

23:06, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Ogórki po kartusku

  • 4kg ogórków gruntowych
  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 2 szt. cebuli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka suszona w płatkach - BEZ SOLI! (opcjonalnie)
  • koper (najlepiej suszony)

ZALEWA:

  • 3,5l wody
  • 0,8l octu (10%)
  • 600 g cukru białego
  • 110 g soli

Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Ogórki zalewamy zimną zalewą. Ogórki umyć, pozostawić w skórach. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Cebulę w krążki. Dałam po jednym do słoika. Do słoika wkładać ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę suszonych płatków papryki czerwonej. Zalać zimną zalewą. Pasteryzować krótko! Tradycyjnie gotując przez 5min (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjąć z garnka. Lub w piekarniku 150C 25min. pozostawić do wystygnięcia. Z podanej proporcji wyszło 14 słoików.

23:03, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Sok z malin

  • 1,5 kg malin
  • 10 łyżek cukru (biały, drobny, do wypieków)
  • woda

Maliny wypłukać. Zagotować z minimalną ilością wody. Nalać wody tylko tyle, żeby przykryć owoce w garnku. Gotować na malutkim ogniu około 40min. Przecedzić przez drobne sitko tak, żeby drobne pestki pozostały na sitku. Ponownie zagotować sok dodając cukier. Gorący sok nalewać do butelek/słoików. Natychmiast zakręcić. Pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Nie zagotowywać. Nie pasteryzować. Z podanej ilości wyszło około 2l soku.

22:29, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »