O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
piątek, 29 sierpnia 2014
Ogórki Kiszone na zimę - wieloletni, sprawdzony przepis mojego Taty

SKŁADNIKI: 

  • Świeżo zerwane ogórki gruntowe. Odmiana biało-zielone. Te ciemno zielone nie nadają się na dłuższe przechowywanie.
  • woda "kranówa" nieprzegotowana
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • koper, cały długi (baldachim-kwiat, boczne kwiaty i łodyga)
  • korzeń chrzanu wielkości kciuka przecięty wzdłuż na pół

WYKONANIE:

Ogórki, każdy z osobna porządnie myjemy. I pozostawiamy w zimnej wodzie na około 2 h. Ogórki muszą się namoczyć. Następnie na dno wecki/słoika dajemy 10 ziarenek czarnego pieprzu, 10 ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy i przykrywamy to największym kwiatem z kopru. W taki sposób, aby uniemożliwić wypłynięcie ziarenek na powierzchnię. Wkładamy ciasno ogórki (pionowo, białymi końcami do góry). W powstałe szczeliny między ogórkami upychamy te twarde gałązki kopru i czosnek. Korzeń chrzanu wkładamy symetrycznie. Zalewamy zimną, nieprzegotowaną wodą z dodatkiem soli kamiennej. Proporcja: 1 litr wody : 1 łyżka soli kamiennej. Zamykamy wecki/słoje. Po 2-3 dniach następuje proces burzliwej fermentacji. Wtedy należy wecki/słoiki otworzyć, uwolnić powstały gaz poprzez potrząsanie słoikami. W tym samym czasie dokładamy świeże, zielone ogórki. Upychając powstałe "luzy" Przykład: W poniedziałek kupiliśmy i zaprawiliśmy 10kg ogórków, po 2-3 dniach, czyli środa-czwartek kupujemy znowu ok. 4 kg i dokładamy do każdej wecki/słoika po 1-2 sztuki. Ile da się wcisnąć, w powstałe "wolne" miejsce. Następnie zamykamy wecki/słoiki i znów czekamy 2-3 dni, aż te nowo dołożone zaczną fermentować. W tym czasie kilka razy otwieramy i uwalniamy powstające bąble. Jak proces burzliwej fermentacji skończy się, tzn. ogórki uspokoją się, wtedy ponownie otwieramy wecki/słoiki. Myjemy gumy i nakrętki. Wycieramy do sucha, czystą szmatką lub ręcznikiem kuchennym. Zamykamy wecki, zakręcamy słoiki. W takiej postaci wecki/słoiki możemy zanieść do piwnicy. Tak zaprawione ogórki przetrwają nie jedną zimę. Nie zepsują się i nie zmiękną. Tata ma w zwyczaju zostawiać "na boku" po jednym słoiku z każdego rocznika. Ma już taką 6-letnią kolekcję. Tzn. ma słoik ogórków kiszonych, które zakisił 6 lat temu, 5 lat temu, 4 lata itd. Chce w ten sposób sprawdzić, jak długo wytrzymają i kiedy ewentualnie zaczną się psuć? Póki co, ogórki ani drgną. Stoją na regale niewzruszone. Sekret dobrych ogórków kiszonych, jak to mawia mój Tata kwi w kilku szczegółach: Po pierwsze: dobre ogórki. Po drugie: Dużo kopru. Woda nieprzegotowana. Dokładanie ogórków po kilku dniach pierwszej fermentacji, tak aby żaden, ani na 1 mm nie wynurzył się powyżej powierzchni solanki. Jeżeli jakiś tylko by się wynurzył, to słoik ogórków zacznie się psuć. A w najlepszym wypadku będą one zjadliwe, ale miękkie, takie "ciapy" Tata mawia: że wtedy odkręcasz słoik i masz od razu zupę ogórkową. No i ważne jest, aby korzeń chrzanu był najlepiej w jednym kawałku (jeżeli chrzan jest grubości kciuka to przecięty max. na pół). Ząbek czosnku też w całości, ewentualnie lekko tylko ścięty, aby dopasować go w szczelinę między ogórkową. Nierozdrabnianie chrzanu na kawałeczki i niekrojenie czosnku na drobne cząstki powoduje powolne, wzajemne przenikanie aromatów. W tym wypadku warto czekać. Smacznego!

20:35, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 sierpnia 2014
Ogórki kiszone tradycyjne
Do słoika na dno:
  • 2-3 ząbki czosnku (lekko rozdrobnione)
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 łyżki przyprawy do ogórków kiszonych
  • 1 koper (kwiat-parasol)
ZALEWA:
Na 1 litr wody źródlane, np. Żywiec Zdrój 1 płaska łyżka soli kamiennej. 
Ogórki kiszone Szefa
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • kawałek suszonego lub świeżego chilii
  • koper (3-4 kwiaty-parasole) 

ZALEWA:

  • 1 l wody źródlanej np. Żywiec Zdrój
  • 20g soli kamiennej (1 łyżka)
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • kilka ziaren czarnego pieprzu 

Ogórki dokładnie umyć. Namoczyć w wodzie około 1 godziny. Na dno słoika wkładamy przyprawy. Układać ciasno ogórki. Przygotować zalewę. Nie ma potrzeby gotowania. Po 3-4 dniach ogórki zaczynają fermentować. Można lekko rozszczelnić pokrywki słoików, żeby spuścić gaz. W tym czasie należy słoje przenieść do chłodnego pomieszczenia. Smacznego!