O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
piątek, 17 sierpnia 2012
Konfitura z gruszek i wanilią

  • 1,5 kg dojrzałych gruszek
  • 1/2 laski wanilii
  • 150 g białego (drobnego) cukru
  • 150 g brązowego cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 30 g masła (President)

Gruszki umyć, obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na cząstki, nie muszą być regularne. Przełożyć do miski. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać dobrze z owocami, odstawić na kilka minut.

Do rondla lub garnka z teflonową powłoką wsypać cukier. Podgrzewać tak długo, aż zrobi się lekki karmel, wtedy dodać masło i przeciętą na połowę (wzdłuż) laskę wanilii. Włożyć gruszki i smażyć na wolnym ogniu. Gdy owoce puszczą cały sok, należy często mieszać, by konfitura się nie przypaliła. Pod koniec smażenia całość lekko zmiksować. Gorąca konfiturę przekładać do słoików. Nie wymaga pasteryzowania. 

 

12:19, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Ogórki małosolne

 

  • 2 kg ogórków (gruntowych)
  • 6 ząbków czosnku
  • koper (dwa kwitostany)

    ZALEWA:
     
  • 2l wody 
  • 2 płaskie łyżki soli 

Ogórki umyć, nie obierać ze skóry, pozostawić w całości. Nakładać do kamionkowego/glinianego naczynia. Ważne, żeby były w ciemnym naczyniu. Dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki, na górę koper. Zalewę zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać ogórki. Odstawić w ciemne miejsce na kilka dni. Gotowe po około tygodniu.

12:11, mojaspizarnia
Link Komentarze (1) »
czwartek, 09 sierpnia 2012
Leczo
IMG_0899
IMG_0900
IMG_0891
IMG_0923
IMG_0951

  • 4 papryki czerwone
  • 4 papryki pomarańczowe
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki igołomskie (stożkowe, blado żółte)
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Kostka bulionowa "warzywna" Knorr
  • 2 łyżeczki papryki węgierskiej słodkiej w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki węgierskiej ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka sosu Worcetershire "LEA & PERRINS" 
  • 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego
  • 3 łyżeczki pomidorów w proszku (bez soli!)   
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 l wody
  • 5 łyżek oleju ryżowego

    Na 12szt. papryk potrzebujemy 4,5 litrowy garnek. Najlepiej taki z grubym dnem. Cebulę kroimy w półksiężyce, szklimy na oleju ryżowym. Papryki kroimy w cząstki.  Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i przyprawy. Zalewamy bulionem Knorr rozmieszany z przecierem pomidorowym. Wszystko razem dusimy około 40min na malutkim ogniu. Mieszając co jakiś czas, żeby leczo nie przywarło do dna. Gorące leczo nakładamy do słoików. Pasteryzujemy. Piekarnik (termoobieg) 160C, czas 20min. Pozostawiamy słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.  

    Można wzbogacić przepis dodając: cukinię, pieczarki, kiełbaskę pokrojoną  w plasterki i przypieczoną na patelni. 

 

16:18, mojaspizarnia
Link Komentarze (1) »