O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
niedziela, 14 sierpnia 2011
Dżem mirabelkowy z rumem

 

  • 1 kg mirabelek (żółte)
  • 500g cukru
  • 100ml rumu
  • sok z 1/2 cytryny
  • żelfix Dr Oetker

Mirabelki (zerwane z drzewa) wymyć, pozostawić w całości. Do garnka na dno nalać trochę wody, wsypać mirabelki. Trzymać na ogniu do czasu, aż pestki odejdą od miąższu. Następnie przecedzić przez durszlak. Pestki i skóry pozostaną na sitku. Miąższ dosłodzić wg smaku. Zagotować. Dodać rum i sok z cytryny. Dodałam również Żelfix, aby zagęścić dżem. Ponownie zagotować. Nakładać do słoików gorący dżem, natychmiast zakręcić i obrócić do góry dnem na 5 min. Pasteryzować w piekarniku 150C przez 15min. Pozostawić do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło 2,5 słoika "dżemówki"

Polecam do:

  • herbaty
  • pieczywa
  • ciast i tortów
19:28, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Kompot z mirabelek

  • śliwki mirabelki (żółte)
  • 1,5 litra przegotowanej wody
  • 0,5 kg cukru

Owoce umyć. Pozostawić w całości. Nakładać do słoików do 3/4 wysokości. Zalać przegotowaną wodą z cukrem. Pasteryzować najlepiej w piekarniku 150C przez 20 min. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

19:21, mojaspizarnia
Link Komentarze (1) »
Dżem mirabelkowy z amaretto

  • 1kg mirabelek (żółte) 
  • 500g cukru
  • 100ml amaretto
  • sok z 1/2 cytryny
  • żelfix Dr Oetker

 

Mirabelki (zerwane z drzewa) wymyć, pozostawić w całości. Do garnka na dno nalać trochę wody, wsypać mirabelki. Trzymać na ogniu do czasu, aż pestki odejdą od miąższu. Następnie przecedzić przez durszlak. Pestki i skóry pozostaną na sitku. Miąższ dosłodzić wg smaku. Zagotować. Dodać amaretto i sok z cytryny. Dodałam również Żelfix, aby zagęścić dżem. Ponownie zagotować. Nakładać do słoików gorący dżem, natychmiast zakręcić i obrócić do góry dnem na 5 min. Pasteryzować w piekarniku 150C przez 15min. Pozostawić do wystygnięcia. Z tej porcji wyszło 2,5 słoika "dżemówki"

 

19:18, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 04 sierpnia 2011
Buraki tarte z papryką

 

  • 8 dużych buraków
  • 2 czerwone, duże papryki (ok. 1/2 kg)
  • 8 średnich marchewek
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • sól morska 
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Buraki umyć, ugotować w skórkach. Obrać ze skór, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchew umyć, obrać, ugotować - najlepiej na parze. zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w półtalarki i razem dusić do miękkości na oliwie z oliwek. Połączyć buraczki, marchew z uduszoną papryką i cebulą. Dodać olej, ocet i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pasteryzować w piekarniku 150C (termoobieg) przez 20min. pozostawić do wystygnięcia. Z podanej proporcji wychodzi: 6 słoików 0,6l

 

13:42, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Przecier paprykowy

  • 2kg czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona. Pokroić w cząstki. Dusić na oliwie około 30min - do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmiksować. Nakładać do słoików. Pasteryzować w piekarniku 150C (termoobieg) przez 20min. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Z podanej ilości wyszło mi 6 słoików (dżemówek). Polecam do zupy-krem paprykowy. 

09:19, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Buraki tarte

  • buraki czerwone
  • sól
  • cukier (biały, drobny)
  • pieprz czarny mielony
  • ocet

Buraki umyć, nie obierać. Ugotować (ok. 40min.) w zależności od wielkości buraków. Większe dłużej należy gotować. Następnie obrać ze skórki. Koniecznie w rękawiczkach. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Lekko skropić octem. Nakładać do słoików. Pasteryzować w piekarniku elektrycznym 150C (termoobieg) przez 20min. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

08:58, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 01 sierpnia 2011
Sos pomidorowy na zimę

 

  • 1 kg pomidorów (dojrzałych)
  • 0,5 kg cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 0,5 szkl. oliwy z oliwek

PRZYPRAWY:

  • bazylia
  • cząber
  • pieprz czarny (mielony)
  • sól

Cebulę pokroić w piórka przeszklić na oliwie. Pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, dodać do cebuli. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy. Dusić na małym ogniu po przykryciem ok. 15-20 min. Zmiksować. Nakładać do słoików. pasteryzować najlepiej w piekarniku 150C (termoobieg) 20min. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Sos polecam do:

  • zupy pomidorowej (zdrowa alternatywa koncentratu pomidorowego)
  • do gołąbków
  • do spaghetti
16:47, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »