O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
sobota, 25 lipca 2015
Cukinia marynowana - sałatka do obiadu

SKŁADNIKI: 

  • 2 kg cukinii 
  • 1-2 duże cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 płaskie łyżki soli himalajskiej, różowej

ZALEWA:

  • 3 szklanki źródlanej wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 200g cukru

PRZYPRAWY:

  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki gorczycy 
  • 1 łyżeczka kulek czarnego pieprzu

Cukinie obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze części. Wydrążamy pestki. Cukinie posypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na około 3-4h na misce, aż puści sok. Następnie sok odlewamy z miski. Cebulkę kroimy w grubszą kostkę. Marchew, jak jest duża to w kosteczki. Jak jest młoda, to można w talarki. Marchewkę można lekko sparzyć, wtedy będzie bardziej miękka. Wszystkie składniki mieszamy w misce z cukinią. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Nakładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15min. Z podanej ilości wychodzi ok. 5-6 słoików dżemówek. Smacznego!

 

18:35, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Cukinia kiszona

SKŁADNIKI: 

- 1kg cukinii

- 1 litr wody źródlanej, przegotowanej

- 1 płaska łyżka sól himalajska różowa

- koper (dwa duże baldachimy)

- korzeń chrzanu (ok. 200g)

 

Przygotowanie: 

Cukinię myjemy pod ciepłą wodą, pozostawiamy w skórce. Koper i chrzan dokładnie myjemy. Cukinię kroimy na plastry grubości ok. 2cm. Na dno garnka glinianego lub słoika wkładamy jeden duży, lub kilka mniejszych kwiatów kopru oraz kilka pociętych na mniejsze części kawałków korzenia chrzanu. Wkładamy cukinię. Na górę wkładamy koper. Zalewamy przestudzoną zalewą (woda + sól). Przykrywamy obciążeniem, może to być np. talerzyk. Tak, żeby cukinia nie wystawała ponad wodę. Kisimy około 2 tygodni. Smacznego!

18:22, mojaspizarnia
Link Komentarze (2) »