O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
niedziela, 31 lipca 2011
Sałatka z ogórków i papryki

 Sałatka z ogórków i papryki

  • 4 kg ogórków (gruntowych)
  • 1/2 kg czerwonej papryki 
  • 1 szt. papryka żółta
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 małe główki czosnku

ZALEWA:

  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. cukru (drobny, lepiej się rozpuszcza)
  • 1 szkl. oleju
  • 3 płaski łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego

Ogórki obrać, poszatkować w plastry (cienkie). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki zalewy wymieszać, do rozpuszczenia cukru. (Nie gotować!). Zalać w misce warzywa. Wymieszać. Pozostawić na 2 godz. Następnie wkładać sałatkę do słoików. Pasteryzować 20 min, najwygodniej w piekarniku elektrycznym (150C, termoobieg). Pozostawić słoiki w piekarniku do wystygnięcia. Najlepiej do następnego dnia. Z powyższych proporcji wychodzi ok. 12 słoików po 0,5l.  

Słatkę można jeść od razu. Polecam do obiadu.

21:00, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Pomidory koktajlowe w zalewie

Pomidory w zalewie

  • 1kg pomidorów koktajlowych
  • 2 cebule
  • pieprz czarny mielony 
  • gorczyca
  • liście laurowe

ZALEWA:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli

Wszystkie składniki zalewy zagotować, przestudzić.

Pomidory umyć, pozostawić w skórkach. Na dno każdego słoika włożyć plasterek cebuli, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/4 łyżeczki pieprzu, pół liścia laurowego. Wkładamy pomidory do słoików, zalewamy przestudzoną zalewą. Pasteryzujemy najwygodniej w piekarniku elektrycznym 150C (termoobieg) na 20 min. Słoiki wyciągamy po całkowitym wystygnięciu. Najlepiej na drugi dzień.

Pomidorki są pycha, można podawać gościom w salaterkach razem z zalewą, którą można pić. Jest bardzo smaczna. Polecam. 

Pomidory koktajlowe

17:29, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Sałatka z ogórków - PYCHA

  • 4kg ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. cukru (drobnego)
  • 4 łyzki soli (płaskie)

Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać pozostałe składniki (olej, ocet, sól, cukier biały- drobny łatwiej się rozpuszcza). Połączyć z ogórkami i czosnkiem. Wymieszać. Odstawić na 1-2 godz. Wkładać do słoików. Pasteryzować. Najlepiej w piekarniku elektrycznym 150C (termoobieg) na 20min. Słoiki pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Do drugiego dnia. Z tej ilości wychodzi 8 słoików po 0,5 l.

Ogórki w zalewie - PYCHA

17:04, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Papryka z miodem

Papryka z miodem

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 2 gałki czosnku (12 ząbków)

ZALEWA:

  • 2 l wody
  • 1/2 l octu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 6 płaskich łyżek soli
  • 2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. miodu (naturalny)

Wszystkie składniki zalewy gotować 5 min. Surową, pokrojoną paprykę wkładać do słoików i zalać nieco przestudzoną zalewą. Do każdego słoika włożyć ząbek czosnku (opcjonalnie) i 1 łyżkę oleju. Pasteryzować 20 min. Propozycja pasteryzacji w piekarniku elektrycznym: 150C (termoobieg) na 20 min. Słoiki pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Najlepiej do drugiego dnia. Z powyższych proporcji wychodzi 12 słoików po 0,5l. 

16:51, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 14 lipca 2011
Pomidory z bazylią i czosnkiem


pomidory LIMA

  • 1kg pomidorów (mogą być: LIMA - podłużne, zwykłe lub koktajlowe)
  • 2 cebule 
  • czosnek
  • pieprz czarny ziarnisty
  • pieprz czarny mielony
  • gorczyca
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy
  • Przyprawa KAMIS w słoiku - pomidory suszone za bazylią i czosnkiem (bez soli!)
  • Przyprawa "Pomidory w proszku" - (bez soli!) - opcjonalnie

ZALEWA:

  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka cukru (białego, drobnego)
  • 1 łyżka (nabrana-ani czubata, ani płaska) soli

Pomidory umyć. Pozostawić w całości i w skórkach. Cebulę pokroić w okrągłe plastry. Czosnek w cząstki. Do słoika (dżemówki) włożyć plaster cebuli, pół ząbka czosnku, 2 ziarenka pieprzu, 1 ziarenko ziela ang., pół liścia laurowego, pół łyżeczki gorczycy, płaska łyżeczka przyprawy KAMIS, pół łyżeczki przyprawy "pomidory w proszku", 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego. Pomidory włożyć do słoików. Zalewę zagotować i zalać pomidory. Słoiki mocno zakręcić. Wstawić do piekarnika na 15 min, 115C. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Zarówno pomidory jak i zalewa nadaje się do picia. Świetnie gasi pragnienie i podobno łagodzi dolegliwości "dnia drugiego" 

22:08, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »