O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
środa, 04 czerwca 2014
Domowy paprykarz

SKŁADNIKI: 

100g brązowego ryżu

160g tyńczyka w sosie własnym

4 małe cebule

2 pomidory malinowe

2 łyżki oleju roślinnego

PRZYPRAWY:

przecier pomidorowy, czosnek suszony, papryka ostra i słodka, przyprawa węgierska ostra i słodka, papryka węgierska wędzona ostra i słodka, pomidory w proszku. Sól himalajska, różowa (tylko do gotowania ryżu).

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić, przelać zimną wodą, pozostawić do wystygnięcia. 

W rondelku na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przyprawy: papryki słodkie i ostre, przecier pomidorowy, czosnek. Dusić kilka minut na wolnym ogniu.

W tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę. Dodać do cebuli. Mieszając, dusić kilka minut, bez przykrycia. Odstawić do wystygnięcia.

Tuńczyk przecedzić przez sitko, rozdrobnić widelcem.

Połączyć: ryż, sos i tuńczyk. Dokładnie wymieszać. Nakładać na kanapki. Domowy paprykarz można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Max. do tygodnia.  

13:39, mojaspizarnia
Link Komentarze (2) »