O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
sobota, 31 maja 2014
Domowa kapusta kiszona MŁODA
  • 1 główka młodej kapusty białej (ok. 1kg)
  • 20g soli himalajskiej różowej
  • 1 marchewka

Kapustę kroimy na ćwiartki i szatkujemy. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na miskę przesypujemy solą. Sól dodajemy w proporcji: na 1 kg kapusty 20g soli. Ugniatamy, aż powstanie sok. Przekładamy do kamionkowego naczynia lub słoika. Przykrywamy lnianą ścierką lub kuchennym, papierowym ręcznikiem. Odstawiamy na około 48h w ciemne, ciepłe miejsce. Kapusta młoda kisi się dużo szybciej niż "stara" Aby przerwać proces kiszenia wstawiamy ją do lodówki.

Ogórki małosolne
  • 10 szt. małych ogórków gruntowych
  • pęczek zielonego, młodego koperku
  • 3 łyżki przyprawy do kiszenia ogórków (użyłam z AleDobre.pl)
  • 1,5l przegotowanej, ostudzonej, wody źródlanej np. "Żywiec"
  • 1,5 łyżki soli himalajskiej różowej
  • 3 łyżki suszonego czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy

Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Ogórki wymyć, nie obierać. Poukładać najlepiej w kamionkowym naczyniu. Można kisić w słoiku, ale dobrze jest wtedy owinąć słoik jakimś materiałem, który ograniczy dostęp światła. Ogórki zalać wodą z solą. (aby przyspieszyć proces kiszenia można odciąć końcówki ogórków, lub większe ogórki naciąć wzdłuż). Dodać koperek. Pęczek przeciąć na drobniejsze gałązki długości około 3-4cm. Dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać. Do naczynia należy włożyć np. talerzyk, który przykryje ogórki, tak, żeby nie wypływały. Mają cały czas pozostać całkowicie zanurzone w wodzie. Z góry naczynie przykrywamy lnianą ściereczką lub papierowym kuchennym ręcznikiem. Po kilku dniach ogórki są gotowe.  

18:38, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »