O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
czwartek, 20 marca 2014
Pasta kanapkowa a'la pasta dr Budwig

  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki mleka, kefiru lub maślanki
  • 3 łyżki chudego twarogu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy

 

Olej lniany i mleko zmiksować. Dodać twaróg i pozostałe składniki. Zmiksować na pastę o gładkiej smarownej konsystencji. Przechowywać w lodówce. Krótko przed podaniem np. na kanapkę można dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. 

17:16, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 marca 2014
Chrupiące kiełki rzodkiewki
  • Paczka nasion "Rzodkiewka na kiełki" 25g
  • letnia woda

Będę leniwa i przepiszę większość tekstu z opakowania:

ZASTOSOWANIE: kiełki rzodkiewki to zdrowy i bardzo smaczny dodatek do surówek, sałatek i kanapek. 

OPIS: Kiełki nasion to źródło bardzo cennych dla organizmu składników odżywczych. W kiełkach rzodkiewki znajduje się dużo witamin, magnez, cynk, żelazo, siarka, sole wapnia. Kiełki rzodkiewki zawierają najwięcej spośród wszystkich kiełków wit. C, około 60g na 100g (ilość ta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę). Oprócz tego kiełki rzodkiewki odznaczają się wysoką zawartością żelazofosforanu - odpowiadającego za układ krwionośny i kostny. 

WARUNKI UPRAWY: wypłukane nasiona, umieszczone w wyprażonym słoiku, zalać na kilka godzin letnią wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Należy nasiona przepłukiwać 2-3 razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki sa gotowe do spożycia po usunięciu łupinek nasiennych. 

 

DZIEŃ 1. Nasiona przepłukane na sitku.

 

DZIEŃ 1. Nasiona przepłukane i zalane na klika godzin przegotowaną, letnią wodą. 

DZIEŃ 2.  Nasiona płukane trzy razy dziennie. 

DZIEŃ 2. Nienasłonecznione, ciepłe miejsce. Szafka pod piecem. 

DZIEŃ 3. Trzy, cztery razy dziennie płuczemy i wylewamy wodę. 

DZIEŃ 4.

DZIEŃ 4. Kanapka z twarożkiem, solą różową himalajską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i chrupiącymi kiełkami rzodkiewki. SMACZNEGO!

Inna konfiguracja kiełków na kanapce, to: twarożek, drobno pokrojony ogórek konserwowy i cebulka + kiełki, sól i pieprz. PYCHA! Polecam

Dla porównania: sklepowe:

Surówka do obiadu:


10:51, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »