O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
sobota, 19 grudnia 2015
Śledzie w oliwie z oliwek, delikatnie kwaśne z cebulką (przepis od Ani)
SKŁADNIKI: 
  • 4 śledzie a'la Matjas (najlepsze z Lisnera w płaskiej wanience)
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • ocet 10%
  • vegeta lub ziarenka smaku (ziarenka smaku roztarłam w moździerzu)
  • pieprz czarny
Śledzie odsączamy i lekko wyciskamy z oleju. Wkładamy do płaskiego naczynia zalewamy octem. Zostawiamy zamoczone w occie na godzinę. Można w połowie czasu śledzie obrócić na drugą stronę, jeśli nie były całe zanurzone w occie. Po godzinie wylewamy ocet, śledzie kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do słoika warstwami układamy cebulkę i śledzie, przesypując vegetą i pieprzem i zalewając oliwą z oliwek. Na dnie słoika powinna być cebula. Odstawiamy do lodówki na ok 4-5 dni. Śledzie muszą fajnie przejść smakiem. Smacznego!