O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
piątek, 12 grudnia 2014
Napar ze świeżego imbiru

SKŁADNIKI:

- korzeń imbiru

- przegotowana, najlepiej "miękka" woda

- prawdziwy miód

- sok z cytryny

WYKONANIE:

Korzenie imbiru starannie szorujemy pod bieżącą wodą. Szczególnie zwracając uwagę, żeby wypłukać ziemię, która nagromadziła się przy odnogach. Kroimy wzdłuż, wrzucamy do wolnoobrotowej wyciskarki. Jeżeli nie mamy takiego sprzętu, to ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Tak, żeby jak najwięcej wycisnąć soku. Z wyciskarki po przemieleniu 0,38 kg korzenia imbiru powstaje 300ml czystego soku (bez farfocli). Powstały sok zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc. Na następny dzień z powstałej mikstury możemy odlać kilka łyżeczek do szklanki i dolać znów gorącej wody. Wymieszać, lekko przestudzić do ok. 70-80C i dodać prawdziwego miodu i cytryny. Tak przygotowany napar znakomicie rozgrzewa. Smacznego!

Powstały sok zlewamy do naczynia żaroodpornego, lub słoja i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia możemy z naparu robić rozgrzewającą herbatkę z miodem i cytryną. 

Tagi: imbir napar
20:24, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »