O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
niedziela, 22 grudnia 2013
Klopsiki rybne w occie

  • 1 kg filetu z miruny 
  • 2 jajka
  • przyprawa do ryby
  • tarta bułka
  • olej ryżowy (do smażenia)

ZALEWA:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka płaska soli
  • 4 łyżki płaskie cukru 
  • 4 liście laurowe
  • 4 cebule 
  • ziele angielskie

Wszystkie składniki zalewy połączyć, cebule pokroić w krążki. Zalewę zagotować. Pozostawić do ostudzenia. Filet z ryby zmielić w maszynce do mięsa. Wbić całe jajka. Dodać trochę bułki tartej (lub bułkę namoczona wcześniej w mleku). Przyprawić przyprawą do ryb. Wymieszać. Formować kuleczki, w wielkości piłeczki do pink-ponga obtaczać w bułce tartej. Piec na oleju. Usmażoną rybę, lekko wystudzoną (wtedy nie będzie się kruszyć) poukładać do słoików. Zalać gorącą zalewą. Słoików nie zakręcać. Odczekać, aż całkowicie wystygnie. Przechowywać w lodówce. Z 1 kg ryby wychodzi około 25 szt kulek rybnych. 

 

18:03, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Zakwas na żurek
  • 1/2 szklanki mąki żytniej, razowej typ 2000
  • 1/2 szklanki mąki żurkowej  
  • 1 litr wody źródlanej Żywiec
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku w płatkach (opcjonalnie)
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy
  • 5 kulek czarnego pieprzu
  • skórka z razowego chleba (na zakwasie)


Mąkę wsypujemy do boncloczka (gliniany garnek). Zalewamy na początek szklanką przegotowanej, wystudzonej źródlanej wody. Dokładnie mieszamy. Wlewamy pozostałą wodę. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kminek. Ząbki czosnku w całości, nieobrane miażdżymy i wrzucamy do garnka. Całość mieszamy, tak żeby nie powstały grudy z mąki. Dodajemy skórkę z razowego chleba. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym lub lnianą szmatką i zaciskamy gumką recepturką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Zimą proces kiszenia może potrwać około 4-5 dni. Latem zakwas na żurek zakisi się szybciej 2-3 dni. Po kilku dniach należy powąchać lub/i spróbować, czy jest kwaśny. Wyciągnąć ziele ang, kulki pieprzu, skórkę z chleba, listek laurowy, czosnek i kminek. Zamieszać. Tak przygotowany zakwas na żur przelewamy do szklanej butelki lub słoika. Szczelnie zakręcamy. Można go długo przechowywać w lodówce. Z tej proporcji wychodzi 900ml zakwasu. Trzy butelki po 300ml (patrz zdjęcie).
 

Tagi: zakwas żurek
12:10, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »