O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
środa, 22 grudnia 2010
Czy wiecie, że...

Największą na świecie cebulę, ważącą 5,55 kg wyhodował Mel Ednie w Wielkiej Brytanii w 1994r.? Największego ogórka wyhodowano też w Wlk. Brytanii w 1991r. - ważył ponad 9kg, zaś najdłuższego - 1,83 m wyhodowano w 1976r. na Węgrzech. Najcięższy pomidor to pochodzący z USA (1986r.) okaz o wadze 3,5 kg.

14:16, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 21 grudnia 2010
Galaretka z porzeczki

  • 1 kg porzeczek
  • 1 kg cukru
Porzeczki umyć, bez wody zaparzyć, ostudzić i przecisnąć przez szmatkę (pończochę). Wymieszać z cukrem. Włożyć do słoików i zawekować, jak kompot. Czyli na 10 min zagotować lub włożyć na 8 min (150C) do piekarnika. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

11:40, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Dżem z cytrusów

  • 1 kg pomarańczy lub mandarynek
  • 1-2 szt. cytryna
  • 1 kg cukru

Owoce umyć, sparzyć, pokroić na połówki. Z cytryn i połowy pomarańczy (mandarynek) wycisnąć sok, resztę pomarańczy (mandarynek) obrać, oddzielić białe błonki, pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem i cukrem. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje, w połowie gotowania dodać pokrojoną skórkę z połowy pomarańczy. Dżem przełożyć do słoików, zamknąć.



11:36, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Sałatka kiszona - wielowarzywna

  • 5 kg kapusty białej
  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 1 kg marchewki
  • 1/2 kg pietruszki (korzeń)
  • 1 duży seler (korzeń)
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 7-8 dkg soli
Wszystko drobno poszatkować i wymieszać, dodać sól i przyprawy. Około 10 dni trzymać w ciepłym pomieszczeniu, potem przełożyć do zimnego.

11:29, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Podgrzybki marynowane. Przepis Mamy :)

  • grzyby (podgrzybki)

Zalewa:

  • ocet i woda w proporcji 1:5, tzn. np.: 1 szklanka octu, to 5 pięć szklanek wody
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny
  • liście bobkowe
  • cebula
  • marchew
  • sól i cukier w proporcji 1:2, tzn. np.: 1 łyżka soli, to 2 łyżki cukru

Wymieszać, zagotować. Cebulę i marchew pokroić w kółka.

Grzyby oczyścić, wymyć, pokroić, zalać gorącą zalewą i gotować 30 min. Nakładać do słoików. Pasteryzować 15 min. lub w piekarniku 15 min. (150C). Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

11:26, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Kapusta czerwona, kwaszona z jabłkami

  • 5 kg kapusty czerwonej
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki nasion kminku lub kopru
  • 7-8 dkg soli
  • kilkanaście ziaren pieprzu czarnego
Przygotować umyty i wyparzony garnek kamienny lub słój o pojemności około 6 litrów. Kapustę oczyścić z uszkodzonych zewnętrznych liści, umyć, osuszyć, poszatkować. Jabłka umyć, pokroić na połówki usuwając gniazda nasienne i ewentualnie plamy czy uszkodzenia. Przygotowane jabłka pokroić w plasterki lub słupki, wymieszać z poszatkowana kapustą, solą, umytymi nasionami kopru lub kminku. Dodać pieprz. Układać kolejno warstwy kapusty w przygotowanym naczyniu i ubijać dokładnie wyparzonym tłuczkiem. Wytwarzający się podczas ubijania sok powinien przykryć powierzchnię kapusty warstwą nie cieńszą niż 5 cm. Powierzchnie kapusty przykryć talerzykiem i obciążyć. Przykryć gazą lub czystym płótnem i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po 4-5 dniach, gdy kapusta zacznie fermentować należy przekłuć w kilku miejscach do dna naczynia. Po okresie tzw. "burzliwej fermentacji" najlepiej przenieść naczynie z kapustą do zimnej piwnicy. Po 10-15 dniach kapusta nadaje się do konsumpcji. Najlepiej wówczas przełożyć ją do słoików, zakręcić i pasteryzować (15-20min) lub włożyć do piekarnika na 10 min (150C). Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.

11:19, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Skórki pomarańczowe

  • 25 dkg skórek z pomarańczy
  • 0,5 kg cukru
  • 2 szklanki wody

Skórki namoczyć w wodzie przez 24 godziny. Wodę i cukier wymieszać i zagotować. Dodać skórki (osączone z wody, w której stały). Gotować 30min, mieszając. Odstawić na 12 godzin. Następnie wyjąc skórki i do tego syropu dodać drugie 25dkg cukru i przegotować i wrzucić skórki. Gotować, aż skórki będą szkliste. Nakładać skórki do słoików.



11:10, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Papryka konserwowa
  • 2 kg papryki czerwonej (może być papryka pomidorowa)

Zalewa:

  • 3,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • cebula
  • gorczyca
  • listki bobkowe

Zalewę wymieszać, zagotować.

Paprykę umyć, obrać, pokroić na większe kawałki. Włożyć do słoików. Do każdego dodać listek bobkowy, 2-3 kulki ziela ang. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 20min (nie dłużej!) lub w piekarniku 13min (150C). Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.

11:06, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Domowy ketchup

Składniki:

  • 4 kg pomidorów, czerwonych, dojrzałych
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 kg cebuli
  • 40 dkg cukru
  • 4 łyżki soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego, zmielonego
  • 1/2 łyżeczki ziela ang., zmielonego
  • 6 goździków
  • szczypta imbiru

Zalewa:

  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej

Sposób przyrządzenia:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki i razem zmiksować. Dodać zalewę i gotować do gęstości. Wlać do słoików i pasteryzować ok. 20 min. lub w piekarniku 15 min (150C). Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

11:00, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Pomidory konserwowe

  • 2 kg małych lub średniej wielkości pomidorów
  • seler - korzeń
  • pietruszka - korzeń

Zalewa:

  • 3 łyżki octu
  • 6 łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 1,2 l wody
  • ziele angielskie

Do zimnej, nieprzegotowanej wody włożyć przyprawy, rozpuścić sól i cukier.

Pomidory umyć, nie obierać ze skórki, pozostawić w całości. Seler i pietruszkę obrać, pokroić w kawałki 3-4 cm.

Pomidory nakładać do słoików, dodać kawałek pietruszki i selera. Zalać zalewą i zagotować ok. 7 min. lub w piekarniku 5 min (120C). Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

10:53, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2