O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
niedziela, 15 listopada 2015
Wyśmienite buraczki Ani z papryką i cebulką

SKŁADNIKI: 

  • 3 kg buraków
  • 2 czerwone papryki
  • 5 cebul
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka 6% octu jabłkowego
  • 1 szklanka oliwy z oliwek lub innego oleju
  • 1 łyżka soli

Buraki szorujemy. Gotujemy (w szybkowarze poziom II, 15 min.) Studzimy, obieramy ze skóry. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę rozdrabniamy w mikserze - prawie na miazgę. Dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Dusimy na małym ogniu 15 min. Gorące nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy: piekarnik 150 C termoobieg 20 min. Pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Z przepisu wychodzi 8 słoików po 0,5l. Buraczki są wyśmienite. Smacznego!