O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Kategorie: Wszystkie | SPIS TREŚCI
RSS
sobota, 19 grudnia 2015
Śledzie w oliwie z oliwek, delikatnie kwaśne z cebulką (przepis od Ani)
SKŁADNIKI: 
  • 4 śledzie a'la Matjas (najlepsze z Lisnera w płaskiej wanience)
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • ocet 10%
  • vegeta lub ziarenka smaku (ziarenka smaku roztarłam w moździerzu)
  • pieprz czarny
Śledzie odsączamy i lekko wyciskamy z oleju. Wkładamy do płaskiego naczynia zalewamy octem. Zostawiamy zamoczone w occie na godzinę. Można w połowie czasu śledzie obrócić na drugą stronę, jeśli nie były całe zanurzone w occie. Po godzinie wylewamy ocet, śledzie kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do słoika warstwami układamy cebulkę i śledzie, przesypując vegetą i pieprzem i zalewając oliwą z oliwek. Na dnie słoika powinna być cebula. Odstawiamy do lodówki na ok 4-5 dni. Śledzie muszą fajnie przejść smakiem. Smacznego!
niedziela, 15 listopada 2015
Wyśmienite buraczki Ani z papryką i cebulką

SKŁADNIKI: 

  • 3 kg buraków
  • 2 czerwone papryki
  • 5 cebul
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka 6% octu jabłkowego
  • 1 szklanka oliwy z oliwek lub innego oleju
  • 1 łyżka soli

Buraki szorujemy. Gotujemy (w szybkowarze poziom II, 15 min.) Studzimy, obieramy ze skóry. Trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę rozdrabniamy w mikserze - prawie na miazgę. Dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Dusimy na małym ogniu 15 min. Gorące nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy: piekarnik 150 C termoobieg 20 min. Pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Z przepisu wychodzi 8 słoików po 0,5l. Buraczki są wyśmienite. Smacznego!

sobota, 25 lipca 2015
Cukinia marynowana - sałatka do obiadu

SKŁADNIKI: 

  • 2 kg cukinii 
  • 1-2 duże cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 płaskie łyżki soli himalajskiej, różowej

ZALEWA:

  • 3 szklanki źródlanej wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 200g cukru

PRZYPRAWY:

  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki gorczycy 
  • 1 łyżeczka kulek czarnego pieprzu

Cukinie obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze części. Wydrążamy pestki. Cukinie posypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na około 3-4h na misce, aż puści sok. Następnie sok odlewamy z miski. Cebulkę kroimy w grubszą kostkę. Marchew, jak jest duża to w kosteczki. Jak jest młoda, to można w talarki. Marchewkę można lekko sparzyć, wtedy będzie bardziej miękka. Wszystkie składniki mieszamy w misce z cukinią. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Nakładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15min. Z podanej ilości wychodzi ok. 5-6 słoików dżemówek. Smacznego!

 

18:35, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
Cukinia kiszona

SKŁADNIKI: 

- 1kg cukinii

- 1 litr wody źródlanej, przegotowanej

- 1 płaska łyżka sól himalajska różowa

- koper (dwa duże baldachimy)

- korzeń chrzanu (ok. 200g)

 

Przygotowanie: 

Cukinię myjemy pod ciepłą wodą, pozostawiamy w skórce. Koper i chrzan dokładnie myjemy. Cukinię kroimy na plastry grubości ok. 2cm. Na dno garnka glinianego lub słoika wkładamy jeden duży, lub kilka mniejszych kwiatów kopru oraz kilka pociętych na mniejsze części kawałków korzenia chrzanu. Wkładamy cukinię. Na górę wkładamy koper. Zalewamy przestudzoną zalewą (woda + sól). Przykrywamy obciążeniem, może to być np. talerzyk. Tak, żeby cukinia nie wystawała ponad wodę. Kisimy około 2 tygodni. Smacznego!

18:22, mojaspizarnia
Link Komentarze (2) »
piątek, 08 maja 2015
Rozgrzewający napój
SKŁADNIKI:
  • 1,5 czubatej łyżeczki kurkumy
  • 1/2 czubatej łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 750 ml wody źródlanej
Wszytko wymieszać, gotować na malutkim ogniu ok. 10 min. Przed podaniem przelać przez sitko do kubka, można dosłodzić miodem ewentualnie dodać trochę mleka. Smacznego!
Tagi: kurkuma
17:07, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 07 kwietnia 2015
Sałatka Bratowej

SKŁADNIKI: (proporcje wg. uznania) 

  • ugotowane buraki
  • fasola czerwona z puszki
  • czerwona cebula
  • ogórki konserwowe
  • jogurt naturalny
  • odrobina majonezu do smaku

WYKONANIE:

Buraki szorujemy i gotujemy do miękkości bez wcześniejszego obierania ze skóry. Po lekkim przestudzeniu buraki obieramy i kroimy w kostkę ok 1cm x 1cm. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki konserwowe kroimy w kostkę wg uznania. Dodajemy fasolę z puszki (bez wody). Całość mieszamy dodając jogurt naturalny wymieszany z odrobiną majonezu. Proporcja mniej więcej taka: na kubek jogurtu naturalnego dodajemy ok. 1 łyżeczkę majonezu. Sałatkę podajemy na zimno. SMACZNEGO!

niedziela, 29 marca 2015
Pasta z fasoli - PYSZNA - na chlebek

 

22:13, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 stycznia 2015
Śledzie po kaszubsku
  • 200g śledzi a'la Matjas (4 szt.)
  • 2 cebule
  • 1 ogórek kiszony
  • 8 szt. śliwek suszonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu 
  • majeranek
  • czarny pieprz
  • sól morska
  • olej roślinny

Cebulkę kroimy w piórka. Podgrzewamy w rondelku 2-3 łyżki oleju. Cebulkę szklimy. Dodajemy sól, pieprz, majeranek. Kroimy śliwki suszone w cienkie paski. Dodajemy do cebulki. Kroimy w drobną kostkę ogórek kiszony. Dodajemy do rondelka. Cały czas mieszamy, aby cebulka się nie zrumieniła, tylko była zeszklona. Dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej ok. 2-3 łyżki. Na koniec doprawiamy do smaku ketchupem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie kroimy śledzie w paski o grubości ok 1-2 cm. Przekładamy do słoika w kolejności: zalewa na dno, warstwa śledzi, zalewa, warstwa śledzi itd. Na samej górze słoika powinna znajdować się zalewa. Odstawiamy do lodówki na 1 dzień. Aby wszystko ładnie przeszło. Smacznego. 

piątek, 12 grudnia 2014
Napar ze świeżego imbiru

SKŁADNIKI:

- korzeń imbiru

- przegotowana, najlepiej "miękka" woda

- prawdziwy miód

- sok z cytryny

WYKONANIE:

Korzenie imbiru starannie szorujemy pod bieżącą wodą. Szczególnie zwracając uwagę, żeby wypłukać ziemię, która nagromadziła się przy odnogach. Kroimy wzdłuż, wrzucamy do wolnoobrotowej wyciskarki. Jeżeli nie mamy takiego sprzętu, to ścieramy imbir na tarce o drobnych oczkach. Tak, żeby jak najwięcej wycisnąć soku. Z wyciskarki po przemieleniu 0,38 kg korzenia imbiru powstaje 300ml czystego soku (bez farfocli). Powstały sok zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy najlepiej na całą noc. Na następny dzień z powstałej mikstury możemy odlać kilka łyżeczek do szklanki i dolać znów gorącej wody. Wymieszać, lekko przestudzić do ok. 70-80C i dodać prawdziwego miodu i cytryny. Tak przygotowany napar znakomicie rozgrzewa. Smacznego!

Powstały sok zlewamy do naczynia żaroodpornego, lub słoja i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy. Zostawiamy pod przykryciem na całą noc. Następnego dnia możemy z naparu robić rozgrzewającą herbatkę z miodem i cytryną. 

Tagi: imbir napar
20:24, mojaspizarnia
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 listopada 2014
Pyszna, prosta sałatka z kaszy jaglanej na zimno

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku zielonego
  • puszka (mała) tuńczyka w sosie własnym
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

WYKONANIE:

Kaszę przed gotowaniem wysypać na sitko i wypłukać na przemian polewając zimną i wrzącą wodą. Pozbędziemy się w ten sposób goryczki. Następnie wsypać kaszę do garnka, wlać szklankę wody i gotować 15 min. Wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, można po ugotowaniu rozgnieść widelcem. Tuńczyk odcedzić z tego sosu własnego, rozdrobnić widelcem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez, sól i pierz. Smacznego! Sałatka nie nadaje się do pasteryzowania. Można jedynie w słoiku zabrać ją, jako drugie śniadanie do pracy ;)

IMG_1822

IMG_18232

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8