O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie w oliwie z oliwek, delikatnie kwaśne z cebulką (przepis od Ani)
SKŁADNIKI: 
  • 4 śledzie a'la Matjas (najlepsze z Lisnera w płaskiej wanience)
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • ocet 10%
  • vegeta lub ziarenka smaku (ziarenka smaku roztarłam w moździerzu)
  • pieprz czarny
Śledzie odsączamy i lekko wyciskamy z oleju. Wkładamy do płaskiego naczynia zalewamy octem. Zostawiamy zamoczone w occie na godzinę. Można w połowie czasu śledzie obrócić na drugą stronę, jeśli nie były całe zanurzone w occie. Po godzinie wylewamy ocet, śledzie kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do słoika warstwami układamy cebulkę i śledzie, przesypując vegetą i pieprzem i zalewając oliwą z oliwek. Na dnie słoika powinna być cebula. Odstawiamy do lodówki na ok 4-5 dni. Śledzie muszą fajnie przejść smakiem. Smacznego!
sobota, 19 grudnia 2015, mojaspizarnia

Polecane wpisy

  • Cukinia marynowana - sałatka do obiadu

    SKŁADNIKI: 2 kg cukinii 1-2 duże cebule 2-3 marchewki 2 płaskie łyżki soli himalajskiej, różowej ZALEWA: 3 szklanki źródlanej wody 1/2 szklanki octu 200g cukru

  • Cukinia kiszona

    SKŁADNIKI: - 1kg cukinii - 1 litr wody źródlanej, przegotowanej - 1 płaska łyżka sól himalajska różowa - koper (dwa duże baldachimy) - korzeń chrzanu (ok. 200g)

  • Rozgrzewający napój

    SKŁADNIKI: 1,5 czubatej łyżeczki kurkumy 1/2 czubatej łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielo

Komentarze
2017/01/29 00:36:50
Ach, jak ja lubię śledzie w każdej postaci!