O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Blog > Komentarze do wpisu
Cukinia marynowana - sałatka do obiadu

SKŁADNIKI: 

  • 2 kg cukinii 
  • 1-2 duże cebule
  • 2-3 marchewki
  • 2 płaskie łyżki soli himalajskiej, różowej

ZALEWA:

  • 3 szklanki źródlanej wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 200g cukru

PRZYPRAWY:

  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki gorczycy 
  • 1 łyżeczka kulek czarnego pieprzu

Cukinie obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze części. Wydrążamy pestki. Cukinie posypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na około 3-4h na misce, aż puści sok. Następnie sok odlewamy z miski. Cebulkę kroimy w grubszą kostkę. Marchew, jak jest duża to w kosteczki. Jak jest młoda, to można w talarki. Marchewkę można lekko sparzyć, wtedy będzie bardziej miękka. Wszystkie składniki mieszamy w misce z cukinią. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Nakładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 15min. Z podanej ilości wychodzi ok. 5-6 słoików dżemówek. Smacznego!

 

sobota, 25 lipca 2015, mojaspizarnia

Polecane wpisy