O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Blog > Komentarze do wpisu
Cukinia kiszona

SKŁADNIKI: 

- 1kg cukinii

- 1 litr wody źródlanej, przegotowanej

- 1 płaska łyżka sól himalajska różowa

- koper (dwa duże baldachimy)

- korzeń chrzanu (ok. 200g)

 

Przygotowanie: 

Cukinię myjemy pod ciepłą wodą, pozostawiamy w skórce. Koper i chrzan dokładnie myjemy. Cukinię kroimy na plastry grubości ok. 2cm. Na dno garnka glinianego lub słoika wkładamy jeden duży, lub kilka mniejszych kwiatów kopru oraz kilka pociętych na mniejsze części kawałków korzenia chrzanu. Wkładamy cukinię. Na górę wkładamy koper. Zalewamy przestudzoną zalewą (woda + sól). Przykrywamy obciążeniem, może to być np. talerzyk. Tak, żeby cukinia nie wystawała ponad wodę. Kisimy około 2 tygodni. Smacznego!

sobota, 25 lipca 2015, mojaspizarnia

Polecane wpisy

Komentarze
2015/07/26 07:04:56
Nie wiedziałam, że cukinie też można kisić.
-
2016/08/12 00:31:30
I pomyśleć, że tyle cukinii się marnuje na działce (nie przepadamy zbytnio za marynowaną), a tu taka niespodzianka: można kisić!