O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Blog > Komentarze do wpisu
Śledzie po kaszubsku
  • 200g śledzi a'la Matjas (4 szt.)
  • 2 cebule
  • 1 ogórek kiszony
  • 8 szt. śliwek suszonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu 
  • majeranek
  • czarny pieprz
  • sól morska
  • olej roślinny

Cebulkę kroimy w piórka. Podgrzewamy w rondelku 2-3 łyżki oleju. Cebulkę szklimy. Dodajemy sól, pieprz, majeranek. Kroimy śliwki suszone w cienkie paski. Dodajemy do cebulki. Kroimy w drobną kostkę ogórek kiszony. Dodajemy do rondelka. Cały czas mieszamy, aby cebulka się nie zrumieniła, tylko była zeszklona. Dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej ok. 2-3 łyżki. Na koniec doprawiamy do smaku ketchupem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W tym czasie kroimy śledzie w paski o grubości ok 1-2 cm. Przekładamy do słoika w kolejności: zalewa na dno, warstwa śledzi, zalewa, warstwa śledzi itd. Na samej górze słoika powinna znajdować się zalewa. Odstawiamy do lodówki na 1 dzień. Aby wszystko ładnie przeszło. Smacznego. 

sobota, 10 stycznia 2015, mojaspizarnia

Polecane wpisy