O wszystkim, co można zamknąć w słoiku.
Blog > Komentarze do wpisu
Ogórki kiszone Szefa
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • kawałek suszonego lub świeżego chilii
  • koper (3-4 kwiaty-parasole) 

ZALEWA:

  • 1 l wody źródlanej np. Żywiec Zdrój
  • 20g soli kamiennej (1 łyżka)
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • kilka ziaren czarnego pieprzu 

Ogórki dokładnie umyć. Namoczyć w wodzie około 1 godziny. Na dno słoika wkładamy przyprawy. Układać ciasno ogórki. Przygotować zalewę. Nie ma potrzeby gotowania. Po 3-4 dniach ogórki zaczynają fermentować. Można lekko rozszczelnić pokrywki słoików, żeby spuścić gaz. W tym czasie należy słoje przenieść do chłodnego pomieszczenia. Smacznego!

wtorek, 05 sierpnia 2014, mojaspizarnia

Polecane wpisy